La caldereta autèntica que podríem menjar al port de Fornells de Menorca es fa amb llagosta però jo l'he feta amb llamàntol, molt més econòmic i fàcil de trobar però també molt gustós.
El moment més difícil és la compra i posterior sacrifici de l'animal, això de veure com les potes es segueixen movent malgrat haver estat tallat per la meitat i tenir el cos a rodanxes no és apte per les ànimes més sensibles i compassives... Us haig de confessar que la peixatera ho va passar fatal i alguns clients que esperaven em van mirar malament.
Un cop tenim l'animal desquartitzat a casa tot és molt més senzill.
Un cop tenim l'animal desquartitzat a casa tot és molt més senzill.
En primer lloc treiem la part groguenca que està dins del cap de l'animal i la guardem temporalment a la nevera (crec que és el cervell). Posteriorment passem els trossos de llamàntol per la cassola i els reservem (calculem un llamàntol per a 2 persones). En el mateix oli hi fregim dues llesques de pa i també les reservem.
Tallem un parell de cebes molt finament i les posem a enrossir a la paella i mentre es va coent ratllem tres tomàquets i els afegim. Una vegada tinguem el sofregit una mica confitat hi posem un gotet de vi blanc i ho deixem reduir. Tornem a posar el trossos de cap i les pinces de llamàntol al foc i hi afegim uns 4 gots d'aigua (s'ha de calcular uns 2-3 per persona). Fem una picada amb un gra d'all, unes fulles de julivert, mitja dotzena d'ametlles torrades i el pa que prèviament hem fregit.
Quan ja estigui feta la picada hi afegirem la substància que havíem tret del cap del llamàntol, ho barrejarem tot bé i ho afegirem a la cassola juntament amb les rotllanes de la cua del crustaci. Ho deixarem coure tot tapat a foc lent durant una hora aproximadament.
El resultat és aquest:
Ho vam menjar com a Menorca: sucant-hi pa i amb un vinet blanc fresquet del Penedès.
Només queda dir que estava ESPECTACULAR, així, en majúscules, negreta i subratllat.
Quan ja estigui feta la picada hi afegirem la substància que havíem tret del cap del llamàntol, ho barrejarem tot bé i ho afegirem a la cassola juntament amb les rotllanes de la cua del crustaci. Ho deixarem coure tot tapat a foc lent durant una hora aproximadament.
El resultat és aquest:
Ho vam menjar com a Menorca: sucant-hi pa i amb un vinet blanc fresquet del Penedès.
Només queda dir que estava ESPECTACULAR, així, en majúscules, negreta i subratllat.
No sempre volen "sacrificar" l'animal a totes les parades... a mi em costa de trobar qui ho volgui fer. I m'alegro d'haber llegit que a algú mes a part de mi, se li movien les potetes un dia desprès de "sacrificar-lo" al mercat i haver estat a la meva nevera.Quasi em dona un infart....
ResponEliminaPer lo demès la teva proposta em sembla fantàstica!!!!!!!
La verdad que si que es un plato espectacular y delicioso para cualquier celebración. Y de vuelta al rutina después de las fiestas con buenas recetas.
ResponEliminaUn beso y buen Año.
um, ¡¡¡que bo!!!
ResponElimina