divendres, 23 de novembre del 2012

Plàtan a la llima

Avui poso una recepta simplíssima però amb un resultat boníssim i sorprenent. L'he tret del llibre de Ferran Adrià La comida de la familia, un recull de receptes amb coses molt interessants i sorprenents com aquesta.
Es tracta d'unes senzilles postres que només porten 3 ingredients (plàtan, llima i sucre) i que combina la dolçor del plàtan amb el puntet àcid de la llima.
En primer lloc cal posar 4 cullerades d'aigua i 2 de sucre en un recipient i escalfar-lo fins que el sucre estigui dissolt fent així un almíbar. Quan ja està fred s'hi afegeix una mica de ratlladura de llima i el suc de mitja llima. Aquest líquid es barreja amb un parell de plàtans tallats a rodanxes i es deixa a la nevera durant una hora. 





















En un moment ja hem preparat unes postres especials de diumenge!

dimecres, 14 de novembre del 2012

Risotto amb rossinyols i trompetes de la mort

Aquesta és la meva aportació a La recepta del 15 d'aquest mes de novembre que té com a protagonista els bolets.
Això d'anar a buscar bolets a la muntanya és una activitat que no fem mai, de fet a mi no m'agrada gens estar hores buscant una cosa que no has perdut i que no saps si arribaràs a trobar. Suposo que el fet de trobar-ne deu fer una il·lusió infinita, més si tenim en compte el preu dels bolets al mercat, però com que a mi mai m'ha passat no em suposa una motivació per anar-hi...
Però quan arriba la tardor sempre m'agrada comprar-ne i fer algun plat de carn amb bolets. Aquesta vegada, però, vaig comprar rossinyols i trompetes de la mort i em vaig decantar per fer un risotto, un plat de diumenge que feia molt de temps que no menjàvem.
Per fer-lo (per a 2 persones) necessitem una ceba no gaire gran, un grapat de bolets, un gotet de vi blanc, unes tres tasses d'arròs bomba i un litre de brou de pollastre (s'accepten tetra bricks).
Per començar cal tallar una ceba a trossets molt petits i posar-la a coure en oli d'oliva a foc molt lent en una cassola. Paral·lelament posem un litre de brou de pollastre a bullir. Quan la ceba ja està transparent es posen els bolets (en aquest cas un grapadet de rossinyols i trompetes de la mort), s'hi afegeix l'arròs (per fer risotto jo faig servir arròs bomba) i un gotet de vi blanc. Quan l'alcohol s'ha evaporat posem un parell de cullerots del brou que ja tenim calent i ho remenem fins que el brou s'hagi evaporat. Anem repetint l'operació en diverses ocasions fins que l'arròs estigui cuit. No s'hi val posar tot el brou de cop i esperar a que es vagi evaporant, el resultat no serà igual, seguríssim!! Quan l'arròs ja està cuit es posa un grapat generós de formatge parmesà ratllat i es segueix remenant fins que el formatge es fongui bé i quedi un arròs ben cremós.






















El toc de distinció va ser quan, un cop servit al plat, hi vam posar per sobre un polsim de sal amb tòfona blanca que ens havien portat de França els nostres cunyats i que hi va quedar d'allò més bé...

Evidentment el risotto requereix d'una presentació diferent per donar-li més entitat com a plat de festiu. I això sí, si fas risotto has de tenir un bon vi a punt per a ser servit.

diumenge, 4 de novembre del 2012

Pollastre al curry verd

He inaugurat una nova secció al blog que es diu "la recepta dels convidats".
Quan anem a dinar a casa d'amics o familiars o algú porta algún plat a la feina o a alguna reunió d'amics sovint diem allò de "M'has de passar la recepta!". Berta's Kitchen pot ser també un mitjà per tots aquells amants de la cuina que no tenen blog però volen compartir les seves receptes.

La nostra amiga Diana va estar encantada quan la vaig convidar a compartir la recepta del pollastre al curry verd que ens va fer per sopar fa un parell de setmanes i que estava boníssim. Avui m'ha enviat la recepta per mail i aquí la comparteixo amb tots vosaltres.




Para 6 personas
* 1 lata de leche de coco
* Un chorrito de aceite
* 1 Cebolla picada
* ½ cucharada de pasta de curry verde
* 600 gramos de entremuslos de pollo deshuesados, cortados en cuadrados
* 4 hojas de lima kaffir
* 3cdas de zumo de limón
* Ralladura de la cascara de un limón
* 3 cdas de azúcar morena
* Y hojas de menta picadas al gusto
* 1 patata cortada en cuadraditos (para quitar el exceso de picante)
Ésta manera de preparar “el pollo al curry verde” junta dos recetas, por un lado “Mar i muntanya versió thai: curry verd de pollastre i gambes” preparada el mes de septiembre del 2011 en este blog y por otro una que encontré en el libro “Las mejores recetas de Asia”.
La ocasión para prepararla fue una cena con unos amigos muy queridos y de buen diente J a los que les gusta probar diferentes sabores.
El tiempo que demora en preparar ésta receta es de aproximadamente 50 minutos.
Para empezar, calentamos el chorrito de aceite en el wok, le añadimos la cebolla picada y la pasta de curry verde. Dejamos que se sofría por un par de minutos, hasta que desprendan un aroma intenso. Incorporamos el pollo troceado y, con una cuchara de madera, lo vamos salteando hasta que veamos que esté casi hecho.
Luego le agregamos la leche de coco, las hojas de lima kaffir y lo dejamos hervir por unos minutos hasta que el pollo esté completamente hecho. Es aquí donde al probarlo me di cuenta que picaba más de lo esperado, buscando por internet la manera como solventar éste problema encontré la recomendación de colocar una patata grande cortada en cuadrados para absorber el exceso de sal y picante. El consejo funcionó y se rebajó un poco el picante.
Luego de éste pequeño percance y habiendo dejado que tanto el pollo como la patata se cuezan, agregamos el zumo de lima, la ralladura del limón, el azúcar moreno y parte de las hojas de menta. Lo removimos por un minuto y apagamos el fuego.
Al momento de servirlo le colocamos el resto de las hojas de menta como decoración y utilizamos, como guarnición, arroz basmati aromatizado con unas gotitas de zumo de limón.





























Gracias Berta por invitarme a compartir ésta receta.


dissabte, 3 de novembre del 2012

Uns panellets diferents II

Si us van agradar els panellets de l'any passat  agafeu-vos fort. Aquest any hem seguit amb la nostra fal·lera innovadora i hem introduït 5 nous gustos diferents.
La base l'hem fet com l'altra vegada barrejant 1 Kg. d'ametlla mòlta, 1/2 kg de sucre i una patata bullida fins aconseguir una massa homogènia. Un cop hem tingut la massa l'hem separat en 5 boles diferents i hi hem barrejat els ingredients de les 5 varietats:

1. Taronja, Cointreau i gotes de xocolata. Doncs això, hi hem barrejat la ratlladura d'un taronja, un rajolí de Cointreau i unes gotes de xocolata negra (concretament les que venen al Mercadona, d'un resultat sorprenent).

2. Crema Catalana: essència de vainilla, canyella i ametlles garrapinyades triturades (per donar-hi un toc cruixent, com si fos el sucre cremat)

3. Xocolata, nous de macadamia i nutella. Es barreja la massa amb cacau en pols i nous de macadàmia una mica triturades, es fa un sot al mig i un cop està cuit el panellet s'omple el sot amb la Nutella.

4. Postres de músic. Es barreja la massa amb fruits secs (pinyons, panses i anous) i un rajolí de moscatell.


5. Mojito. Rom, menta picada i ratlladura de llima.

Un cop tenim fets els panellets els posem al forn ja calent durant uns 8 minuts. És molt important no passar-nos del temps i vigilar-los bé perquè no es torrin massa!























Un any més vam competir amb els nostres cunyats de Canet que van preparar panellets amb melmelada de raïm, sèsam i vainilla, cirera, tiramisú i síndria i meló confitats. Els van quedar molt bonics, potser més que els nostres, però jo m'atreviria a dir que un any més vam quedar empatats i és que hi posem les mateixes ganes, imaginació i esforç!


diumenge, 28 d’octubre del 2012

Bacallà "Ajoarriero"

L'altre dia vaig tornar a fer un plat de bacallà amb patates, pebrots i tomàquets, un bacallà "ajoarriero", plat d'origen basc molt gustós i fàcil de fer. Abans el feia d'una forma una mica més laboriosa però ara he descobert com agilitzar alguns dels passos de manera que sigui molt més ràpid de fer.
Per fer-lo necessitem 1/2 kg de bacallà esqueixat, mitja llauna de tomàquet, un pebrot verd, una ceba grossa, un parell de patates grosses, mitja llauna de pebrots del piquillo, uns quants alls i julivert.
Per començar coem les patates tallades com si anessim a fer una truita al microones i, al mateix temps anem fent un sofregit amb la ceba i el pebrot verd. Quan ja estan una mica cuits hi afegim la mitja llauna de tomàquet trossejat (o un parell de tomàquets frescos ratllats). Quan ja tenim les patates cuites i el sofregit ja està fet les hi afegim i ho remenem tot bé. En aquest punt cal tenir en compte que les patates a la recepta original es fregeixen en una paella a part enlloc de ser cuites al microones. És evident que les patates fregides són molt més bones que les patates cuites al microones però si després de coure-les les barregem bé amb el sofregit també agafen un bon gustet i ens estalviem uns quants greixos. A més, estalvia un munt de temps això de coure les verdures al microones... En una altra paella hi posem uns quants alls a làmines i els pebrots del piquillo tallats a tiretes i els afegim a la barreja de les patates i el sofregit. Finalment hi posem el bacallà esqueixat dessalat ben sec i li donem unes quantes voltes per tal que es cogui. li posem un bon grapat de julivert trossejat i ja ho tenim llest!




















Jo hi vaig afegir unes quantes olives negres tallades a làmines però això és una aportació personal que no he llegit a cap de les receptes consultades... Si heu de menjar de tupper durant la setmana intenteu fer-ne una mica més del compte!
Imprescindible acompanyar aquest bacallà amb una mica de vi blanc ben fresquet!

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Pa de pessic de carbassa

Arribo a temps de participar a La recepta del 15 que en aquesta ocasió està dedicada a la carbassa. Ja he fet servir aquest ingredient en algunes receptes publicades al blog com aquesta crema de carbassa o aquest gulash de gall d'indi amb carbassa. Avui he optat per fer alguna cosa dolça i he decidit fer un pa de pessic dolç i esponjós ideal per esmorzar o berenar.
He trobat una recepta molt similar a diversos blogs i a totes es feia èmfasi en la importància de fer servir 300 grams de carbassa pelada i ratllada i respectar exactament la mesura d'ingredients que s'indicava. Així doncs, he seguit la recepta al peu de la lletra fent només un petit canvi per, una vegada més evitar la mantega i fer-lo més saludable.
En primer lloc cal pelar i triturar 300 grams de carbassa. Aquest és el pas més pesadet de tot el procés però si tenim el suplement triturador del túrmix es fa de forma relativament fàcil, tallant la carbassa en trossets prou petits la màquina ja s'encarrega de fer la resta.
A continuació es barregen 4 ous amb 300 grams de sucre amb el suplement batedor del túrmix fins que quedi ben barrejat. En un altre bol es posen 300 gr. de farina tamisada, 12 grams de llevat royal (no hi poseu el sobre sencer, que sembla ser que és massa) i un polsim de canyella en pols. Ara només es tracta d'abocar al bol de la barreja de farina (per aquest ordre) el puré de carbassa, la barreja d'ou i sucre i uns 50ml d'oli de girasol (substituïbles per 100grs. de mantega). Tot això ho anem barrejant poc a poc un amb el batedor del túrmix fins que tingui una textura homogènia i ja ho tenim llest per anar al forn (que ja haurem encès una mica abans).
Abans de posar-lo al forn li he barrejat unes perles de xocolata negra que li dóna un toc diferent que el millora realment i per mi és molt més bo.
Al forn s'hi ha estat durant 50 minuts a 180º només amb la part de baix del forn encesa. Després d'aquest temps ja es pot obrir el forn, mirar si ja està fet i en cas que no estigui fet (farem la prova de l'escuradents per saber-ho) només caldrà tancar-lo de nou i esperar 10 minuts més sense obrir el forn i tornar a posar l'escuradents per veure si ja està fet.




















El resultat és un pa de pessic molt flonjo i gustós, que et permet sorprendre en cada queixalada el teu paladar i el dels teus convidats si és que el vols compartir!!!

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Pollastre al curry amb verduretes i premi!

Seguint amb la temporada tupper que acaba de començar presento un pollastre al curry molt fàcil i rapidet de fer. Quan haig de fer pollastre pel tupper de l'endemà i me l'imagino fet a la planxa i després reescalfat al microones se'm regira l'estómac i busco per la nevera alguna cosa per acompanyar-lo i fer-lo comestible. Un dels recursos més utilitzats és posar-hi unes quantes verduretes i alguna espècie que li doni una mica de gustet i acompanyar-lo amb arròs blanc i això és el que vaig fer la setmana passada. En primer lloc es talla el pollastre a tiretes i es passa per la paella amb el foc una mica fort, de manera que quedi dauradet, tirant-hi força curry de manera que quedi una mica groc. Un cop està fet es retira del foc i es reserva. Al mateix oli es posa la verdura tallada a quadrets: ceba, pebrot verd, pastanaga i carbassó (no cal dir que es poden posar les verdures que més ens agradin) i quan ja estiguin una mica fetes s'hi afegeix una llauna de tomàquet sencer tallat a trossets. Es remena bé i s'hi posa també un polsim de curry i una mica de chili powder o pebre vermell picant (al gust). Quan ja està bastant fet hi tornem a posar el pollastre, ho remenem una mica i ja està fet. Acompanyat d'arròs blanc o cuscus és ideal pel tupper!




















I ara us explico de què va això del premi...
Resulta que la Cinta de Trossets de cuina m'ha otorgat el premi Liebster Award que serveix per donar a conèixer blocs amb menys de 100 seguidors. La veritat és que m'ha fet molta il·lusió que algú pensés en mi per un premi. Gràcies Cinta!


Les regles del premi són:

- explicar 11 coses sobre tu.

- respondre les 11 preguntes sobre tu.
- triar 11 blocs i nomenar-los al post.
- seguir a la persona que t'ha nomenat.
- visitar tres dels blocs nomenats.


Doncs comencem!

Les 11 coses sobre mi

- M'encanta nedar, quan estic en remull m'oblido de tot
- Sempre he treballat en l'àmbit de l'art contemporani
- M'agrada viatjar
- Visc a Barcelona i m'agrada molt però de tant en tant necessito sortir i airejar-me
- Quan visito una ciutat entro a tots els mercats que trobo
- Tinc més temptacions consumistes a una botiga d'estris de cuina que a una botiga de roba
- No m'agrada anar a buscar bolets. Si ja és un pal buscar alguna cosa que has perdut, imagina anar a buscar bolets, que no els has perdut i ni tan sols saps si hi seran!
- Intento organitzar-me bé per tenir temps per tot però de vegades és difícil
- Diuen que sóc tossuda però difícilment ho reconeixeré
- Sóc incapaç d'anar de viatge i no comprar alguna cosa que em cridi l'atenció a un supermercat qualsevol (una sopa de sobre, una melmelada, una caixa de tè, unes olives...). No busco productes gourmet específicament...
- Poques vegades segueixo al peu de la lletra una recepta de cuina, sempre hi faig alguna aportació personal ja sigui per millorar-la segons el meu criteri o per innovar... La feina és meva després quan la vull tornar a fer!

Les 11 preguntes:

- Com et definiries? 
  Ja he explicat 11 coses sobre mí... En resum: sóc impacient i molt exigent amb mi i amb els altres.

- Quin és el teu plat preferit?
  La meva fideuà. Ho sento però com la meva no n'he provat cap...

- Prefereixes cuinar o que et cuinin?
 Seria molt còmode que em cuinessin però tendeixo a supervisar massa qualsevol cosa que passi a la (meva) cuina i al final prefereixo cuinar jo.

- Quines són les teves postres preferides?
No sóc gaire de dolç ni acostumo a reservar-me per les postres. Quan vaig a menjar fora de casa sempre demano un sorbet de fruita.

-Si t'haguessis de quedar amb un ingredient, quin seria?
El tomàquet, sens dubte 

- Quin és el millor viatge que has fet?
Islàndia, un lloc estrany, curiós i molt interessant

- Quin és el millor restaurant en el que has menjat?
Normalment quan vaig a menjar fora busco algun lloc on facin coses que jo no sé fer o que no faig gairebé mai... Per això acostumo anar a restaurants de cuina internacional

- T'agrada més la carn o el peix? 
Potser la carn, m'agrada menjar tot tipus de carn però no m'agrada tot el peix.

- Quin és el teu formatge preferit?
El formatge Comté, com més curat millor 

- Xocolata negra o amb llet?
Amb llet, que es desfaci a la boca

- Quin és el pitjor plat que has provat mai? 
N'he provat que no m'han agradat però els pitjors són aquells que no estan ben cuinats i que s'han pagat cars al restaurant... Per desgràcia m'ha pasat vàries vegades...

I ara els 11 blogs a qui dono el premi:

http://cuinautil.blogspot.com.es/
http://chocolateaceiteysal.blogspot.com.es/
http://cocere.blogspot.com.es/
http://elplatdeldia.blogspot.com.es/
http://elsmeusplats.blogspot.com.es/
http://salioli.blogspot.com.es/
http://allijulivert.blogspot.com.es/
http://persucar-hipa.blogspot.com.es/
http://alfristoncottage.blogspot.com.es/
http://graelladesucre.blogspot.com.es
http://pelplaerdecuinar.blogspot.com.es/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...